Ball de Bastons

 

El ball de bastons de Vilanova és molt antic. La primera notícia escrita d’aquest ball la trobem en la crònica de la benedicció del temple parroquial de Sant Antoni Abat el 25 d'Agost de 1771 : …Lo orde y forma, y disposició de la professó fou de la manera següent. primo diferents balls de bastons, de Santa Fe y altras…Això ja ens indica que al segle XVIII el ball de bastons era ja un ball normal en les celebracions i per tant, es pot pressuposar que en aquell temps el ball de bastons ja era un ball "tradicional" tot i que parlem de més de dos-cents anys enrere.

A Vilanova, que sapiguem no es va estroncar pràcticament mai l’actuació d’aquest ball per la festa major, excepte en comptades ocasions com pot ésser el parèntesi obligat de la guerra civil. Després d’aquesta el 1941 el ball de bastons tornarà a sortir al carrer ininterrompudament fins la Festa major de 1972 en que sortirà per darrer cop la colla "vella". Passaran cinc anys de manca de colla local que serà substituïda per la vinguda de colles dels pobles de la comarca. Fins l’any 1977, en que per Sant Joan s’estrena l’actual Colla Gran, en el marc de les festes del barri del mateix nom.

El ball de bastons de Vilanova és composat per setze persones dividides en dues files de vuit que evolucionen amb la música d´uns grallers i tabal. El ball consta actualment de 9 balls o coreografies diferents: La primera, la segona, la tercera, la bolangera, la boja,  el corrandillo i la pavana, els set balls tradicionals que composen el ball de bastons “complert” i la Milana i el 4 de setembre, dos balls creats a partir de músiques existents pertanyents al ball de bastons.  Uns balls en que predomina la força i la vistositat sobre la velocitat, característica aquesta dels balls de bastons del Garraf.

El vestuari es el següent: camisa i pantaló blancs, faldilleta blava o vermella (segons la fila), mocador de pit virolat i mocador de cap florejat vermellós, espardenyes de betes blaves i vermelles, picarols als turmells(camalls) i naturalment els bastons,  d’uns  45 mm. de gruix a la part més ample. Compta amb dos bandereres , que enarboren una bandera del color de la fila i que fan servir per marcar l’acabament de la coreografia.

Actualment existeixen 4 colles diferents de ball de bastons a Vilanova que compten amb de 20 components cadascuna :  la colla Gran, la de les Dones , la colla Jove i  la colla de les Noies i totes elles inscrites a L´Agrupació de Balls Populars.

La Colla gran: Colla creada el 1977 , hereva de l’antiga colla Vella,  es formada per homes , la majoria dels quals encara son dels que van formar la colla en els seus inicis.

Des de aleshores la colla ha participat en diverses festes i manifestacions populars, a banda de les tradicionalment Vilanovines: Festa Major, Festa Major de La Geltrú i Processó de Sant Pere, com a mostra podem citar-ne algunes: Festes de la Mercè a Barcelona, Congrés de Cultura Catalana(1981), inauguració de Mini-Estadi de F.C. Barcelona (1982) i diverses vegades a la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya.

Fora del Principat de Catalunya: Andorra i Vila Reial (País Valencià) i Es Cubells (Eivissa) l’any 2000, també a l’estranger: En dues ocasions el 1987 i el 2002 a Merignac (Burdeus, França) en l’agermanament d’aquesta ciutat amb Vilanova,  a  Cuba: Matanzas i l'Havana en el marc de l’agermanament de Vilanova i la Geltrú amb la ciutat de Matanzas  i les Jornades Catalunya/Cuba. 1998. Winterbourn Down (Anglaterra) el 2003. San Pedro de Gaillos (Segovia, Espanya). També el 2003,  Cheltenham (Gloucestershire , Anglaterra) el 2008 i Rocagrimalda (Italia) el 2010. La colla va organitzar el 1984.. La 9ª Trobada de Bastoners de Catalunya i les 2ones Jornades d’estudi sobre el ball de Bastons.

La Colla de Dones : Es va estrenar el 15 d’Agost de 1978 a la Festa Major de la Geltrú. Es probablement la primera colla bastonera formada integrament per dones a Catalunya i va ser amb la colla gran,  fundadora de l’Agrupació de Balls Populars. Va participar el 1983 al Festival de Dansa de Cantonigrós, el 2006 a la Trobada de “Vilanoves” representant a Vilanova i la Geltrú. I aquest mateix any en els actes del 125 Aniversari de l’arribada del Ferrocarril..

La Colla Jove: Hereva de la colla de Petits creada el 1978, s’ha renovat diverses vegades i va tenir diverses etapes fins al 1988 any en que es va crear una nova colla de petits  . Està formada per nois entre 25 i 35 anys. Fora de Vilanova va participar en una trobada folklòrica  a la ciutat de Valladolid.(Espanya), l’any 2003.

Va celebrar el seu 25 aniversari ballant ininterrompudament la “Boja” durant  35 minuts a tota la llargada de la Rambla de Vilanova (1’ 2  Km).

La Colla de les Noies:  Creada el 1986  Formada per noies de menys edat que la colla de Dones. Ha  tingut com a sortida destacada fora de l’àmbit vilanoví l’actuació a la illa d’ Eivissa l’any  2002 i participa des de la seva creació en totes les festes populars de Vilanova i la Geltrú.

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com