Ball de Diables Petits

 

Tot i que se li diu “ball” es tracta d’un entremès, hereu de les primeres representacions religioses que escenificaven la lluita entre el bé i el mal, representats pels àngels i els dimonis respectivament.

Primitivament en aquest “ball” hi havia uns parlaments que diferien segons la versió entre els diables i l’arcàngel Sant Miquel que finalment els vencia i encara es vigent en alguns balls de diables del Penedés , com ara l’Arboç.

Això a Vilanova i en altres llocs va ser substituït pel recitat d’uns versos satírics que fan referència normalment a esdeveniments populars de la vila.

A Vilanova  i la Geltrú ja es té coneixement dels diables a l’any 1710 en una referència a cinc diablots que acompanyaven la Mulassa, entremès típic de la vila, passant després a fer companyia al Drac, amb motiu de “l’Arrivo” del Carnestoltes. Des de 1832 fins avui ja apareixen com a ball de Diables de Vilanova. Però és al 1947 quan un grup de joves del Foment Vilanoví decideix recuperar “el ball” que no sortia des de abans de la guerra civil. Amb aquest motiu confeccionen uns vestits que pinta l’artista local E.C.Ricart començant així una tradició de decorar els vestits dels diables per part d’artistes vilanovins.

El ball de diables petits va néixer l’estiu de 1981, per tal de que els més petits també podessin participar en aquest ball i donar continuïtat a aquesta tradició vilanovina. Els seus primers vestits van ser pintats per l’artista Salvador Massana Saburit, i a causa del seu natural deteriorament  han estat periòdicament substituïts per d’altres també dissenyats per artistes vilanovins  : l’any 1994  per Francesca Calaf, l’any 2004 per Martí Valero i l‘any 2013 per Roser Amela.

Son aproximadament 20 nens entre 12 i 14 anys que es reparteixen els personatges tradicionals d’aquest “ball”: timbalers, diables, Llucifer, Diablessa i l’àngel aquest últim representat per un nen més petit.

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com