Ball de Gitanes

 

Aquest ball té com a característica principal el fet de trenar unes cintes al voltant d’un pal llarg. Aquest tipus de ball és molt corrent al folklore català així com en el d’altres cultures, però en el nostre cas té un caire molt particular. Sembla que primitivament era un ball efectuat per membres de la raça gitana que li podien haver donat el nom.

No cal confondre’l en absolut amb els balls de gitanes del Vallès amb el qual no té pràcticament res a veure, excepte amb el nom.

A Vilanova hom te constància del ball de Gitanes des del 1845, interpretat sempre només per homes, en els anys quaranta i fins a la dècada dels seixanta del passat segle es va fer gràcies al Sr. Josep Almirall,  ja desaparegut, un entusiasta d’aquest ball. Després el va representar el grup de "Coros i Danzas" local. Finalment, l´any 1980, L´Agrupació de Balls Populars, després del parèntesi d’uns anys, el va recobrar i encara continua fent-lo actualment.

El ball és compost per vuit noies, de dos a quatre nois i el portador del pal (estaquirot). Consta de diverses parts. La principal consisteix a trenar al voltant del pal les cintes que porten a la mà els balladors, fent l´anomenat "cordó" i després la "trenilla". Entre aquestes dues parts intervenen els nois, tot i fent el ball de "galerons" es reciten uns versos de tipus satíric. També te una entrada de presentació del ball. El ball es acompanyat per un grup de grallers que toquen una tonada diferent per cada una de les parts.

Cal fer menció del vestuari: les noies duen faldilla llarga florejada amb uns enagos a sota , brusa de color, clavells al cap i un gran mocador de serrell a les espatlles, els nois, porten un vestit similar al del ball de bastons però duen barret i armilla.

Han participat  en diverses actuacions a fora de Vilanova, en destacarem la sortida a Merignac (Burdeus, França) en l’agermanament d’aquesta ciutat amb Vilanova el 2002  i a la Trobada Folklòrica de Valladolid l’any 2003.

 

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com