Ball de Malcasats

 

Des de la seva creació sempre hi havia hagut  la voluntat de l'Agrupació de Balls Populars de recuperar un ball parlat dels molts que existien antigament i que s´havien representat a la nostra vila.

Cercant dades i documentació sobre aquests balls es va triar el ball de Malcasats, de caire còmic i satíric,  que antany s'havia ballat a Vilanova i la Geltrú. Segons les fonts consultades aquest ball ja sortia l'any 1860 i va desaparèixer abans del 1936. Més recentment L'any 1959 un grup de joves el va representar per la festa major de la Geltrú per darrera i única vegada.

Ens trobem davant d´un ball parlat , es a dir d´una representació de teatre popular primitiu, que es representava pels pobles en les seves festes majors , a les places i carrers.

Els personatges del ball són d'una banda els representants de l'autoritat: l’alcalde o alcaldessa, l’Arquebisbe i l’Agutzil i de l'altra les parelles mal avingudes, que responen a arquetips populars de la societat : Els burgesos, El pescador i la Remendadora, Els bacallaners.....  i un llarg etcètera ,  que van exposant els seus problemes davant les autoritats, , introduint burles i sàtires locals o de caire general,  tot en un to satíric i divertit

En el ball domina el diàleg i la representació per damunt de la dansa i el moviment; és per això que no va semblar massa adient per ésser incorporat a l'actual cercavila de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, trencant així la tradició de la representació d’aquest “ball “ que tradicionalment estava adscrita a  les festes majors.

El caràcter satíric que es podia donar al diàleg, la recreació en la caracterització dels personatges, la voluntat de fer alguna cosa per ajudar a realçar una mica més el dissabte de carnaval, van animar a fer-lo sortir al carrer en aquestes dates, adaptat a aquesta festa. Es per això que aquest ball es l’únic del nostre país en que els seus components actuen darrera d’una màscara de factura grotesca, que a mes de dissimular la identitat de l’actor li dona una visió  carnavalesca al “ball”.

El ball de Malcasats s´estrenà a Vilanova i la Geltrú el dissabte de Carnaval 4 de Març del 2000.

 

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com