La Mulassa

 

La Mulassa és una figura festiva en forma de mula, més o menys grossa. La transporten, posant-se en el seu interior, dues persones que la fan ballar i ambular amunt i avall,  durant el seguici de les cercaviles i processons festives locals. Aparentment sembla que la seva funció principal era similar a  la resta de figures de la cercavila: gegants, dracs, bous, àligues, etc.

La Mulassa més antiga que es coneix a Catalunya es la d´Olot que data de l’any 1414. Els indicis històrics de la nostra Mulassa es remunten a finals del S.XVI i principis del S.XVII.

L’any 1629 "l’obra de l’església de Sant Antoni" va pagar per despeses de la Mulassa, 16 sous i a l’any 1658 comencen a constar pagaments als portadors de la Mulassa. Fins l’any 1779 la Mulassa era un animal ferotge i ofensiu, ja que anava a la processó espetegant i llançant foc per la boca, a partir d’aquesta data i com a conseqüència d’unes disposicions oficials dictades a Barcelona va deixar de llançar foc, passant a ser un animal pacífic.

Podem dir amb certa seguretat que l´indumentaria actual de la Mulassa parteix de l’any 1869 i que l´actual cap és una reproducció de la de 1902 i aquesta de l´anterior. L'Agost de 1946 un grup de socis del "Fomento Villanovés" es proposen recuperar per la propera Festa Major de 1947 , el ball de Diables i la Mulassa, fita que varen aconseguir amb molt d’èxit i encert sobretot amb la Mulassa que al llarg de 50 anys ha anat sortint cada Festa Major. Mes endavant amb l’arribada dels ajuntaments democràtics el 1978 la Mulassa fou cedida a l’entitat A.E Talaia i  posteriorment al renunciar-hi aquesta,  el 1992 , el grup de mulassers és va integrar com a colla dins L´Agrupació de Balls Populars.

Cada any per la Festa major les Mulasses son exposades en una plaça i els nens i les nenes els hi poden portar el xumet que ja volen deixar i els pengen a les cues de la seva Mulassa preferida,  que les portarà durant tots els dies que duri la festa.

Actualment hi ha tres mulasses: la grossa,  de 1946 anomenada "La boja", la mitjana o "Presumida" de 1955 i la petita "Cabreta", la dels més petits,  construïda el 1984, que van acompanyades de gralles i tabals. 

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com