Nans o Capgrossos

 

Els nans son un element dels entremesos populars molt estès per tot Catalunya, el seu origen segons Joan Amades, tal com els coneixem avui es relativament recent, el podríem fixar en les primeries de S.XIX. Però en els seus antecedents els nans s’assimilen al conjunt d´entremesos que formava part de la processó de Corpus, amb un caràcter parateatral, personatges disfressats, de simbologia religiosa.

Anaven normalment lligats amb els gegants com a complement d´ells, però avui molts d’ells formen grups amb  personalitat pròpia i constitueixen un grup independent. També en algunes poblacions es construeixen nans amb la fesomia de personatges populars locals.

A Vilanova tenen una llarga tradició i eren presents en la Festa Major al llarg dels anys, però com la resta d’entremesos populars de la vila van desaparèixer en el transcurs de la guerra civil. Així quan el grup del "Foment Vilanoví" va recuperar els gegants l’any 1948 i va efectuar una subscripció popular, va tenir tant bona resposta que acabà amb superàvit. Amb aquests diners sobrants fou possible la construcció dels nans actuals que s’estrenaren durant la Festa Major de 1949, el 5 d’agost. Uns quants d’aquests nans amb petites modificacions i arranjaments posteriors són els que surten actualment. En la seva reaparició,  al no tenir coreografia adoptaren la del ball de nans d’Olot, però  des de 1981 en tenen una de pròpia composta pel Miquel Gonzàlez, component dels "Grallers de l’Acord" de Vilanova i la Geltrú. La coreografia va ser obra de la vilanovina Maite Belascoain. També aquest any 1981, és confeccionaren alguns nans nous amb l´imatge dels de 1949. Després s’han afegit dues parelles mes tornant així a tenir el conjunt complert. Els seus portadors es van afegir com a colla a l’Agrupació de Balls Populars el 1987 .

Van celebrar el 50é aniversari de la seva recuperació el 1999 amb diversos actes i una lluïdíssima trobada de Nans de Catalunya.

Són 16 nans que compten cadascun d’ells amb el vestuari propi dels personatges que representen, sempre fent parella, son els següents: “Els Nens”, “El Manyo i la Gitana”,  "els Catalans", L’Indiano i la Cubana” El Gepeto i la Mari Poppins , el Botiguer  i la Remei” i finalment “els Tothosaps” la darrera parella afegida al ball l’any 2001  i que va ser una donació de la publicació local : “Diari de Vilanova” , dirigits tots ells pels dos "Macers" o capitans que dirigeixen el ball tot i  acompanyats per un grup de grallers.

 

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com