Ball de Panderos

 

Aquest és un ball popular del Penedés, d’origen possiblement valencià que s’ha estès per totes les poblacions amb festa major important. És un ball relativament modern (meitat segle XIX) i que no té els trets ancestrals d’altres (ball de bastons, Pastorets, etc).

Antigament era compost per dotze persones totes elles homes. Des de la seva creació a Vilanova, el ball és només de dones.

És si més no un ball vistós, seguint una determinada coreografia les noies fan repicar els panderos i evolucionen formant diverses figures, essent aquestes de set maneres diferents: "El Quadro", "Els Platerets", "La Serp", "La Travessa", "El Corrandillo", "La Creu" i "La Jota".

El vestuari és el següent: camisa i pantaló blancs, faixa blava o vermella, fandilleta florejada blava o vermella segons la fila i  mocador del mateix color al pit així com també al cap.

L’acompanyament musical és normalment el d’un flabiol i tamborí i sac de gemecs tot i que també s’ha fet amb grups de grallers i altres tipus de formacions musicals.

L´Agrupació de Balls Populars el va introduir l’any 1984.

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com