Ball de Pastorets

 

Ball de bastons de "pal llarg" i de significat agrícola, molt antic, en el que es troben referències a la vida dels antics pastors un dels oficis també més antics de la humanitat.

Els balladors son 9 actualment joves entre 16 i 18 anys a les ordres d’un cap anomenat majoral. Piquen a terra i entre ells amb uns llargs bastons fets d’una branca gruixuda d’algun arbre fort (alzina,roure...) en un simbòlic intent de fertilitzar la terra. El ball consta de diverses parts, entre les quals destaca la de recitat de versos relacionats amb l’ofici de pastor, amb el poble o la Festa Major. Després el ball segueix amb diverses evolucions: La Cadena, El Pont i El Cargol, que culminen amb l’aixecament a pes amb els bastons del pastor més petit o rabadà.

El vestuari dels pastorets, és camisa i pantalò blancs armilla blanca guarnida amb flors de colors, faixa vermella, mocador de cap de colors virolats i un sarró i una carabassa penjades a les espatlles.

Acostumen a anar acompanyats de sac de gemecs i flabiol i té tres tonades diferents que corresponen a cadascuna de les evolucions del ball.

A Vilanova aquest ball està documentat des de mitjans del segle XIX tot i que sembla provat que es molt més antic.

L´Agrupació de Balls Populars el va recuperar l’any 1980 data des de la qual no ha deixat de sortir per la Festa Major.

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com