Festa Major

 

Assaig general:

Cada any quan s´acosta la Festa major L´Agrupació de Balls Populars organitza un assaig general de tots els seus balls i entremesos, donant així el tret de sortida de la festa per als balls que hi participen.

Cercaviles:

Com es natural tots els balls participen als cercaviles de la Festa Major. N´hi ha quatre: El 4 d´agost a les 12 del migdia tots els balls es reuneixen a la plaça de la Vila i un cop escoltat el pregó, anomenat "convit a la festa", es reparteixen per tota la vila actuant allà on se’ls demana sense cap ordre ni horari definit d`això se’n diu "Anar per les cases". Tot i que avui en dia es conegut per “Cercavila lliure”.

El 4 d´agost a les 7 de la tarda tots els balls surten en cercavila, des de la plaça de les Casernes i es dirigeixen a la plaça de la Vila a on arriben després d´un recorregut d´unes dues hores. Aquest cercavila es el de la "Vigília".

El 5 d´agost a les 9 del matí surt de la plaça de la vila en  l´anomenada "Anada a ofici" cercavila que es dirigeix fins a l’església de Les Neus tot acompanyant les autoritats a l´ofici de Festa Major. Després a les 12 s'efectua la "Sortida d´ofici" que torna a la plaça de la vila o tots els balls efectuen la “passada” i la colla castellera local efectua una actuació.

A la tarda a les 9 del vespre de la plaça de la vila surt el, potser, cercavila de balls populars més espectacular de la Festa major "El cercavila del vot" anomenat així perquè al final del qual i davant de l’església parroquial l´alcalde de la vila i el rector de la parròquia de Vilanova renoven el " vot del poble" fet a la Mare de Deu de les Neus el 1781 amb motiu d´una forta pedregada que va destruir les vinyes del terme, aleshores principal activitat econòmica de la vila.

Concert de gralles:

Cada any l´Agrupació de balls populars organitza davant del seu local social, un concert de gralles amb alguns dels grups que tocaran per la Festa Major, el 4 d`agost a les 5 de la tarda tot prenent un cafè es pot escoltar el bo i millor dels grallers de les nostres comarques.

Esmorzar de Festa Major:

De 11 a 12 el dia 5 d´agost, Festa Major, mentrestant es celebra "l´ofici" tots els components dels balls aprofiten l´ocasió per reunir-se i agafar forces en un esmorzar comunitari al carrer Major davant el local de l'Agrupació.

Exhibició de Balls Populars:

El 5 D´Agost a 2/4 de 7 de la tarda i abans de que comenci el "cercavila del vot" es fa l´exhibició de balls populars a on tots els balls i entremesos mostren al complert el seu repertori: versots dels diables, versos dels balls parlats,  en una actuació en la que es pot admirar la diversitat i riquesa del nostre patrimoni popular en un marc que s´ho val, la plaça de La Vila de Vilanova i la Geltrú.

 


Galeria de cartells de la Festa Major

Formulari de contacte

Cal omplir tots els camps.

Localització

Troba'ns més ràpid

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú · dissenyat per: ohmywebness.com