Aquest any celebrem el 75è aniversari de la recuperació del Ball de Nans de Vilanova i la Geltrú, també coneguts com a capgrossos o “cabeçuts”.
El 1948, fruit de la subscripció popular per la recuperació dels Gegants de Vilanova, esdevinguda l’any anterior i impulsada pel Foment Vilanoví, va quedar un sobrant de diners, i en aquell moment es va decidir invertir-los en la recuperació d’un entremès també desaparegut durant la guerra civil: els Nans.
Amb aquells diners sobrants fou possible la construcció dels nans actuals que s’estrenaren durant la Festa Major, el 5 d’agost de 1949. Alguns d’aquests nans amb modificacions i arranjaments posteriors encara surten actualment. En la seva reaparició, en no tenir coreografia pròpia, adoptaren la del ball de nans d’Olot.
Aquests capgrossos van sortir regularment fins l’any 1962 en què el seu estat precari per la falta de cura i manteniment va aconsellar guardar-los en un magatzem municipal on s’hi van estar fins l’any 1981 en què la Comissió Municipal de Cultura Popular va decidir restaurar-los i cedir-los a la Societat Recreativa l’Acord per que els recuperés i els tragués al carrer, així doncs, des d’aleshores els Nans tenen una música pròpia composta pel Miquel Gonzàlez, component dels “Grallers de l’Acord” de Vilanova i la Geltrú i una nova coreografia que va ser obra dels primers portants.
També aquell any 1981 es reposaren alguns dels nans nous amb la imatge dels de 1949. Després s’han afegit dues parelles mes, tornant així a tenir el conjunt complert.
Els seus portadors es van afegir com a colla a l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú el 1989.
El Ball de Nans de Vilanova i la Geltrú
Actualment, el conjunt de nans consta de 16 personatges que sempre surten en parella. Els noms dels nans són: Els Macers, el Pescador i la Remendadora, els Cubanos, els Nens, els Catalans, el Manyo i la Gitana, el Gepeto i la Mary Poppins, el Botiguer i la Remei, i els Tothosap.
Celebració dels 75 anys de la recuperació del Ball de Nans de Vilanova i la Geltrú
Els nans, els nostres estimats “cabeçuts” han fet 75 anys! i per celebrar-ho hem convidat a altres nans per que facin festa amb nosaltres, ens trobarem el dia 1 d’Agost, a tocar de la Festa Major, farem una cercavila i una ballada, ah! i no us ho perdeu! els antics membres de la societat l’Acord ballaran i farem un homenatge al senyor Albert Roset Montaner, que va estrenar els nans el 1949! aquí us ho expliquem:
Nanos Vells de Tarragona
Son un conjunt de 13 peces que representen la societat tarragonina del SXIX, daten de 1865, els que veurem son rèpliques exactes fetes el 1990, caricatures de veïns reals de Tarragona. El Capità, els Arlequins, Els Negrets, els Andalusos, Els Pagesos, Els Metges i Els Marquesos, mai no ballen però estem segurs que us agradaran.
Nans de Manresa
Son 3 parelles de nans d’estètica setcentista, l’any 2002 van ser substituïts per unes rèpliques de fibra de vidre després de 150 anys de la primera parella
Nans de Tàrrega
L’any 2008, l’Associació Guixanet engegà un projecte adreçat a la creació de quatre nans inspirats en personatges populars targarins, El Guantxo, en Guixanet, la Rosalía i el Pio.
Els Capis de Ribes
Els originals “Caps i Cossos” van ser construïts per la casa “El Ingenio” de Barcelona per a la Festa Major de Sant Pau del 1972, estaven construïts en un primer moment en cartró pedra, el cos era molt petit i pesant i portar-los era molt incòmode fins al punt de deixar de sortir en algunes cercaviles, llavors es va decidir fer rèpliques, fent una estructura del cos totalment nova, mes àmplia, lleugera i de fibra de vidre.
Els “Capis” de Ribes, així coneguts popularment, son 6 caps anomenats : l’Avi Pau, l’Oliver l’Stan Laurel, el Bigotis , el Duc i el Nassut.
Formen part del grup Capis i Cabeçuts de Ribes.
Nans de Torredembarra
La primera referència de nans a Torredembarra data del 1919.
L’any 1930 l’Ajuntament adquireix nans propis als tallers “El Ingenio” de Barcelona, amb els noms de: el Groutxo, el Vell, el Català, el Turc, la Guapa i el Dimoni. Per la festa de Sant Joan de l’any 1995, el Ball de Nans, ja dins l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra, van estrenar el vestuari que llueixen avui en dia. Actualment els nans tenen dues melodies pròpies, una de les quals és per ballar en dues parelles i l’altra, estrenada l’any 1996, hi poden ballar tots sis nans.
El Ball de Nans de Vilanova i la Geltrú la Societat l’Acord
El 1949 el Foment Vilanoví gràcies a un romanent de diners de l’estrena del gegants decideix posar al carrer uns nous nans, que van sortir fins al 1962, mes tard el 1981 de la mà de la societat l’Acord es tornen a recuperar els Nans, i el 1989 passen a formar part de l’Agrupació de Balls Populars.
Actualment son 16 nans, 8 parelles que responen als següents noms: els Macers, el Pescador i la Remendadora, els Cubanos, els Nens, els Catalans, el Manyo i la Gitana, el Gepeto i la Mary Poppins, el Botiguer i la Remei i els Tothosap.
La celebració d’aquest 75è aniversari serà un esdeveniment inoblidable que reunirà diverses colles de nans per gaudir i celebrar la nostra tradició cultural.