L’Agrupació de Balls Populars

Entitat fundada l’any 1979 que té com a objectiu la recuperació, conservació i difusió dels balls populars i entremesos de Vilanova i la Geltrú, així com tot el que té a veure amb la cultura popular i tradicional de la comarca del Garraf i de tota Catalunya.

Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú

Els inicis

L’Agrupació és el resultat de la unió dels pocs balls populars que es conservaven a Vilanova al 1979 que, conscients de la necessitat de la unitat d’acció, volien avançar en la recuperació del folklore popular.

Aquestes colles van ser les següents: Ball de Diables, Ball de Bastons, Falcons de Vilanova i Drac de la Geltrú.

En els anys següents, l’entitat va iniciar la tasca de recuperació dels balls populars vilanovins desapareguts, alguns d’ells ja feia molts anys. Així, al 1980 es recuperen el Ball de Pastorets i el Ball de Gitanes; al 1981 es crea el Ball de Diables Petits; al 1982 es recupera el Ball de Cercolets i el Ball D’en Joan de Serrallonga; al 1984 el Ball de Panderos i al 1986 el Ball de Cintes.

Als anys 90

Més tard, l’any 1990, s’integren a L’Agrupació de Balls Populars els grups de portadors de les Mulasses i Capgrossos de Vilanova que passen a ser responsabilitat de L’Agrupació tot i que pertanyen al poble de Vilanova i la Geltrú.

L’any 2000 l’Agrupació recupera el Ball de Valencians, antecedent històric dels castellers i, per Carnaval, treu al carrer el ball de Malcasats, ball parlat de caire humorístic i satíric.

Què fem?

Aquesta entitat ha tingut, per la seva pròpia activitat, relacions molt intenses amb grups i entitats d’arreu del país, organitzant trobades com la de bastoners al 1984 i la de Trabucaires i Balls d’en Serrallonga al 1983, formant part de la Coordinadora Nacional de Ball de Bastons, apadrinant la creació de colles com la Mulassa i el Ball d’en Serrallonga de Tarragona, participant en moltes trobades de balls i entremesos per tot Catalunya i estant present en festes populars de ciutats, barris i pobles del país i de l’estranger en agermanaments i intercanvis culturals, representant a la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

 

Tot i això, la seva activitat cultural i festiva es concentra principalment en la temporada d’estiu i sobretot, a Vilanova, el 5 d’Agost, durant la Festa Major.

A fi de mantenir una activitat continuada durant l’any, L’Agrupació de Balls Populars promou tot un seguit d’activitats dirigides als seus socis, així com a totes les persones interessades en participar-hi. Activitats culturals, lúdiques gastronòmiques…, com la participació al Carnaval de Vilanova des del 1987.

Share This