Ball de Bastons

4 de setembre

El Ball de Bastons interpreta el ‘4 de setembre’ a la cercavila de Sant Pere de Vilanova i la Geltrú

Història del Ball de Bastons de Vilnaova i la Geltrú

El Ball de Bastons de Vilanova és molt antic. La primera notícia escrita d’aquest ball la trobem en la crònica de la benedicció del temple parroquial de Sant Antoni Abat, el 25 d’Agost de 1771. L’ordre, forma i disposició de la processó fou la següent: primer diferents balls de bastons, entre ells els de Santa Fe. Això ens indica que, al segle XVIII, el Ball de Bastons era ja un ball normal en les celebracions i, per tant, es pot pressuposar que, en aquells temps, el Ball de Bastons ja era un ball “tradicional” tot i que ens referim a més de dos-cents anys enrere.

 

A Vilanova no es va estroncar pràcticament mai l’actuació d’aquest ball durant la Festa Major, excepte en comptades ocasions, com és el parèntesi obligat durant la guerra civil. Després d’aquesta, ja al 1941, el Ball de Bastons tornarà a sortir al carrer ininterrompudament fins la Festa Major de 1972, on sortirà per darrer cop la colla “vella”. Passaran cinc anys d’absència de colla local, que serà substituïda per l’arribada de colles dels pobles de la comarca fins l’any 1977, on s’estrena l’actual Colla Gran durant les festes de Sant Joan, dins del marc de les festes del barri amb el mateix nom.

persones balladores

balls

primera notícia escrita

Sobre el ball

Els balls de Bastons són balls on hi predomina la força i la vistositat sobre la velocitat, característica dels balls de bastons del Garraf.

El vestuari és el següent: camisa i pantalons blancs, faldilleta blava o vermella (segons la fila), mocador de pit virolat, mocador de cap florejat vermellós, espardenyes de betes blaves i vermelles, picarols als turmells (camalls) i, naturalment, els bastons, d’uns 45 mm de gruix a la part més ample.

 

Colla Jove del Ball de Bastons de Vilanova i la Geltrú

Coreografia

El Ball de Bastons està compost per setze persones, dividides en dues files de vuit, que evolucionen amb la música de grallers i tabal.

El ball consta actualment d’11 balls o coreografies diferents: La primera, la segona, la tercera, la bolangera, la boja, el corrandillo i la pavana, els set balls tradicionals que composen el Ball de Bastons “complert”; i la Milana, el 4 de setembre, l’anglesa i el brunzit, quatre balls creats a partir de músiques existents pertinents al Ball de Bastons. Aquests últims obra de Joan Domingo i Josep Lluis Enríquez.

Hi ha dues persones que enarboren una bandera del color de la fila i que es fan servir per marcar l’acabament de la coreografia.

Actualment existeixen 4 colles diferents del Ball de Bastons a Vilanova, cadascuna formada per 20 components: la Colla Gran, la de les Dones, la Colla Jove i la colla de les Noies, totes elles inscrites a L’Agrupació de Balls Populars.

Colla de les Noies
Colla Jove
Colla de les Dones
Colla Gran

La Colla gran

Colla creada al 1977, hereva de l’antiga Colla Vella, està formada per homes.

Des d’aleshores, la colla ha participat en diverses festes i manifestacions populars, a banda de les tradicionalment Vilanovines: Festa Major, Festa Major de La Geltrú i Processó de Sant Pere.

Com a mostra podem citar-ne algunes: Festes de la Mercè a Barcelona, Congrés de Cultura Catalana (1981), inauguració del Mini-Estadi del F.C. Barcelona (1982) i diverses vegades a la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya.

Fora del Principat de Catalunya: Andorra, Vila Reial (País Valencià) i Es Cubells (Eivissa) l’any 2000.

També a l’estranger: En dues ocasions, al 1987 i al 2002, a Merignac (Burdeus, França) en l’agermanament d’aquesta ciutat amb Vilanova; a Cuba: Matanzas i l’Havana dins el marc de l’agermanament de Vilanova i la Geltrú amb la ciutat de Matanzas i les Jornades Catalunya/Cuba al 1998; Winterbourn Down (Anglaterra) al 2003; San Pedro de Gaillos (Segovia, Espanya) al 2003; Cheltenham (Gloucestershire, Anglaterra) al 2008; i Rocagrimalda (Itàlia) al 2010.

La colla va organitzar al 1984 la 9ª Trobada de Bastoners de Catalunya i les 2ones Jornades d’estudi sobre el Ball de Bastons.

 

La Colla de Dones

Es va estrenar el 15 d’Agost de 1977 a la Festa Major de la Geltrú. És la primera colla bastonera formada íntegrament per dones a Catalunya i va ser, juntament amb la colla gran, fundadora de l’Agrupació de Balls Populars. Va participar al 1983 al Festival de Dansa de Cantonigrós, al 2006 a la Trobada de “Vilanoves” representant a Vilanova i la Geltrú i, aquest mateix any, en els actes del 125è aniversari de l’arribada del Ferrocarril.

 

La Colla Jove

Hereva de la colla de Petits, creada el 1988, s’ha renovat diverses vegades i va tenir diverses etapes fins al 1988, any en el qual es va crear una nova colla de petits. Està formada per nois d’entre 18 i 35 anys. Fora de Vilanova va participar en una trobada folklòrica a la ciutat de Valladolid (Espanya), l’any 2003.

Va celebrar el seu 25è aniversari ballant ininterrompudament la “Boja” durant  35 minuts durant tota la llargada de la Rambla de Vilanova (1’2  Km).

 

La Colla de les Noies

Creada al 1986. Formada per noies de menys edat que la colla de Dones. Ha tingut com a sortida destacada fora de l’àmbit vilanoví l’actuació a l’illa d’Eivissa l’any  2002 i participa des de la seva creació en totes les festes populars de Vilanova i la Geltrú.

Notícies relacionades

Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024

Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024

Assajos dels balls: Cercolets: divendres a les 8 tarda (20h) Mulassa cabreta: ens trobarem setembre (ho comunicarem per correu) i cap de colladirà els dies assaig, seran en diumenge, 1 o 2 vegades/mes. Bastons nens i nenes: diumenge a les 11 matí Panderos: diumenge a...

Share This