Ball de Cercolets

40è aniversari

Cercavila del 40è aniversari de Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú

Història

El ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú va ser recuperat per L’Agrupació de Balls Populars l’any 1982.

Aquest és de significació agrícola, dels més antics del Penedès, i se’l relaciona amb les festes de celebració de la verema.

Representació iconogràfica del Ball de Cercolets per en David Puig

persones balladores

balls

any de la recuperació

Sobre el ball

Aquest ball es composa de 10 persones, a Vilanova, entre 10 i 16 anys.

En ball hi ha també una part de recitat en que el majoral i els balladors es creuen uns versos referents a la Festa o al patró o patrona de la vila.

El vestuari consta de camisa i pantalons blancs, faldilleta blava o vermella, “camalls ” amb cascavells als turmells, faixa blava o vermella i mocador al pit.

Va acompanyat de sac de gemecs i flabiol i té tres tonades diferents per a cadascuna de les coreografies a realitzar

En la variant de Vilanova del ball de Cercolets  es compta a més amb dos personatges: el Majoral i l'Àngel, aquest últim normalment un nen o una nena petit, encarregat de coronar la darrera evolució del ball anomenada "la Bota”,

Coreografia

Com tots els balls de cèrcols o “arcs”, es centra en l’evolució d’uns balladors que executen unes coreografies determinades, tot brandant uns cèrcols normalment enramats amb motius florals o vegetals.

A la variant de Vilanova es compta a més amb dos personatges: el Majoral i l’Àngel, aquest últim normalment un nen o una nena petit, encarregat de coronar la darrera evolució del ball anomenada “la Bota”, que consisteix en fer una volta amb els cèrcols damunt i on hi puja l’Àngel, tot després d’haver fet les coreografies de la  “Passada i el Pont”.

Notícies relacionades

Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024

Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024

Assajos dels balls: Cercolets: divendres a les 8 tarda (20h) Mulassa cabreta: ens trobarem setembre (ho comunicarem per correu) i cap de colladirà els dies assaig, seran en diumenge, 1 o 2 vegades/mes. Bastons nens i nenes: diumenge a les 11 matí Panderos: diumenge a...

Preparem la Cercavila del Tricentenari a Vilanova

Preparem la Cercavila del Tricentenari a Vilanova

Preparem un acte amb l’objectiu de “fer memòria històrica dels fets ocorreguts en el final de la Guerra de Successió, rememorant la caiguda en mans de les tropes borbòniques de les ciutats de Vilanova i la Geltrú, Barcelona i Cardona”.

Share This