Ball de Cintes

Cercavila d’anada a ofici

Ball de Cintes de Vilanova i la Geltrú arribant a la plaça de sant Antoni en la cercavila d’anada a Ofici de la Festa Major

Història

Aquest és un ball que, tot i no ser de la nostra comarca, ha arrelat en ella com si ho fos. És un ball estès arreu de tota Europa que, aquí a Catalunya, va arrelar amb diferents versions. Forma part del conjunt de danses de l’arbre de Maig, al voltant del qual les noies dansaven per induir-lo a fruir i agrair-li la bona collita.  

L´Agrupació de Balls Populars l’incorporà com a ball popular de la nostra vila per la Festa Major de 1986.

Representació iconogràfica del Ball de Cintes de Vilanova i la Geltrú pel dissenyador gràfic David Puig

persones balladores

ballador

any de la introducció

Sobre el ball

En quant al vestuari, no tenint referències d’aquest ball a Vilanova, es va confeccionar donant-li un aire mediterrani, fent predominar el color blanc. El ball està format per dotze noies, vestides amb brusa i faldilla blanques, guarnides amb cintes de diferents colors i espardenyes envetades, també de colors. El noi, vestit amb pantaló i camisa blanca, armilla també blanca guarnida amb els colors de les cintes, faixa vermella i mocador al cap.

Normalment va acompanyat d’un grup de grallers.

Ball de Cintes de Vilanova i la Geltrú

Coreografia

L’arbre, en aquest cas, el representa un noi i, per festejar-lo, les noies el volten amb cintes de colors. Com hem comentat abans, aquí a Catalunya va arrelar amb diverses versions (com el ball de Gitanes del Penedès).

La versió de Ball de Cintes de Vilanova és la del poble de les Preses, a la comarca de la Garrotxa, que va ser introduïda a la comarca, a les Roquetes del Garraf, a finals dels 70 del segle passat.

Notícies relacionades

Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024

Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024

Assajos dels balls: Cercolets: divendres a les 8 tarda (20h) Mulassa cabreta: ens trobarem setembre (ho comunicarem per correu) i cap de colladirà els dies assaig, seran en diumenge, 1 o 2 vegades/mes. Bastons nens i nenes: diumenge a les 11 matí Panderos: diumenge a...

Share This