Aquest any en fem 25!!!

El Ball de Malcasats celebra 25 anys i ho volem celebrar amb tu!

Cartell del 25è aniversari del Ball de Malcasats

Aquest 2025 el Ball de Malcasats compleix un quart de segle d’història des que l’Agrupació de Balls Populars va decidir recuperar aquesta tradició tan única i estimada. Per celebrar-ho, hem organitzat un dinar d’aniversari molt especial amb totes les persones que, al llarg d’aquests 25 anys, han format part del ball com a membres actius.

Vine a compartir anècdotes, riures i bons moments amb tota la família del Ball de Malcasats. Junts farem que aquest aniversari sigui inoblidable!

🎉 Llarga vida al Ball de Malcasats! 🎭

El Ball de Malcasats fa vint-i-cinc anys! Que aviat esta dit!

Fa vint-i-cinc anys que l’Agrupació de Balls Populars va tenir la feliç iniciativa de recuperar aquesta mostra de teatre popular, que havia estat habitual en les festes majors del Penedès i el Camp de Tarragona, fins que va desaparèixer en les primeries del S. XX, quan aquestes manifestacions populars eren considerades de mal gust i poc adequades per les elits del moment. És remarcable que en la “Descripcion e historia de la villa de Villanueva i Geltrú “ del Pare J. Antoni Garí i Siumell, publicada el 1860, quan parla de la celebració de la festa major ja fa constar aquest “ball” en el programa d’actes que així transcriu: El Domingo 4 de Agosto a las doce del dia, se anunciarà la fiesta con un repique general de campanas, acompañado de fuegos artificiales. Habrà seis Danzas Populares vulgo ”balls” cuyos nombres son los siguientes: “ball de diables, moixiganga, malcasats, gitanes, robo de Rosaura y Chiquets de Valls”….

Som com veieu, dipositaris d’un tradició popular que ve de molt lluny, us preguntareu però com es que un “ball”, que havia estat sempre adscrit a les festes majors, es faci actualment per Carnaval? Hi ha diverses raons, però l’any dos-mil, en la seva recuperació des de l’Agrupació de Balls Populars es va creure que donat el caire eminentment còmic i satíric del “ball” s’esqueia més en el context carnavalesc que en el de la festa major, afegint-hi a més, que en aquells moments, el dissabte de Carnaval, diada en que es presenta habitualment l’actuació, no tenia la quantitat i qualitat d’actes que avui dia el caracteritzen i així s’ajudava al dissabte de carnaval per que fos més lluït. Aquesta característica ens fa també diferents, ja que la resta de manifestacions populars de Ball de Malcasats o Dames i Vells del nostre país, es continuen fent ens les respectives festes majors.
Així doncs, vestits i emmascarats el 4 de Març de l’any 2000 al vespre, vam sortir al carrer per primer cop El Ball De Malcasats, de nou, després de moltes dècades, amb l’única excepció d’una representació, que un grup de joves, per la festa major de la Geltrú va portar a terme el 1959.
Aquest “ball” que fa mofa de les diferencies entre parelles, curioses i estrafolàries, que son jutjades i dirimides per unes autoritats, tot sovint més estrafolàries que elles mateixes, ha esdevingut amb la seva sàtira, actualitzada any rere any en un referent del nostre gran Carnaval. Els seus personatges: Els gitanos, l’indià i la Cubana, Els Burgesos, i els Menestrals, Els Bacallaners i un llarg etcètera de identitats representades, formen part avui del patrimoni festiu i carnavalesc de la nostra ciutat.
Llarga vida per ells i pel “Ball de Malcasats” que hi siguin per sempre per poder riure dels altres i de ells mateixos perquè tal com proclamen al final de l’actuació:

Que la merda sempre sura

Encara que la vulguis enfonsar!!

Ball de Malcasats de Vilanova i la Geltrú
Agrupació de Balls Populars
Març de 2025