L’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú reclama que la Festa Major de la ciutat sigui declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional

Arran de la campanya #ElCorrefocNoEsToca iniciada ahir per les colles de foc de la ciutat, l’ajuntament ha anunciat  que “es compromet a treballar per blindar el Correfoc i demanar que es declari Festa Tradicional d’Interès Nacional“.

Des de l’Agrupació de Balls Populars celebrem aquesta decisió com a pas crucial per mantenir aquest acte amb més de 30 anys d’història, que el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, amb la seva constància i determinació, ha convertit en una de les parts més importants de la nostra festa major.

Tanmateix, l’amenaça que ara està focalitzada en l’execució del correfoc, demà ho estarà damunt la resta d’actes i parts que conformen la totalitat de la Festa Major. Això sumat a que la nostra festa té una història ininterrompuda de gairebé 250 anys, des de l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú demanen que sigui TOTA la Festa Major la que sigui declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Segur que amb la bona predisposició de les administracions i l’anhel compartir de totes les entitats culturals de la ciutat podem aconseguir seguir preservant la nostra Festa Major tal i com l’hem viscut fins ara.

Orígens Festa Major

La Festa de la Mare de Déu de les Neus s’instaurà el mes d’abril de 1781. Va ser arrel d’un acord entre el sr. Rector (Ecònom), la Junta d’Obra de la Parròquia, el Batlle i sis Regidors el que acollí aquest patronatge marià en record de la pedregada del 5 d’agost de l’any anterior, la qual arrasà les vinyes i els fruiters. A partir d’aquesta data s’inicià un camí per consolidar la nova festa per davant d’altres més arrelades, com la de Sant Antoni Abat.

Des d’aquell acord, de celebrar una festa amb processó i prèdica, la Mare de Déu de les Neus és la patrona de la Vilanova i la Geltrú i any rere any els vilanovins renoven aquesta vinculació amb la Verge mitjançant el Vot de Poble.

Des dels seus inicis i fins fa relativament pocs anys, el Vot de Poble com a tal era una processó amb tots els components propis d’una desfilada religiosa al voltant de l’església parroquial com a homenatge a la Verge de les Neus. L’any 1966, la processó es transformà en una desfilada de caràcter civil, un acte marià on el Rector i l’Alcalde intervenien alternats amb oracions i cants a la Mare de Déu i castell de focs final. L’acte ha arribat fins els nostres dies com a Renovació del Vot de Poble.

 

Concentració de gegants a la plaça de la Vila en la Festa Major del 1.948

Festa Tradicional d’Interès Nacional

La Generalitat de Catalunya reserva la denominació de festa tradicional d’interès nacional a les celebracions recuperades, reconstruïdes o de nova creació, amb una trajectòria mínima de vint-i-cinc anys de celebracions ininterrompudes, que hagin assolit caràcter identitari i que tinguin una projecció nacional.

 

Share This