Ball de Gitanes
35è aniversari del ball de Gitanes
Cercavila del 35è aniversari del Ball de Gitanes de Vilanova i la Geltrú
Història
A Vilanova, hi ha constància del ball de Gitanes des del 1845, interpretat només per homes.
Durant els anys quaranta i fins a la dècada dels seixanta del passat segle es va fer gràcies al Sr. Josep Almirall, ja desaparegut, un entusiasta d’aquest ball. Després el va representar el grup de “Coros i Danzas” local.
Finalment, l´any 1980, L´Agrupació de Balls Populars, després del parèntesi d’uns anys, el va recobrar i encara continua fent-lo actualment.
Han participat en diverses actuacions fora de Vilanova. En destacarem la sortida a Merignac (Burdeus, França) en l’agermanament d’aquesta ciutat amb Vilanova el 2002 i a la Trobada Folklòrica de Valladolid l’any 2003.
balladores
balladors
any de la recuperació
Sobre el ball
Aquest ball té com a característica principal el fet de trenar cintes al voltant d’un pal llarg. Aquest tipus de ball és molt corrent al folklore català, així com en d’altres cultures. Sembla que primitivament era un ball efectuat per membres d’ètnia gitana, fet que li podria haver donat el nom.
No cal confondre’l en absolut amb els balls de gitanes del Vallès, amb els qual l’únic que tenen en comú és el nom.
També cal fer menció del vestuari: les noies duen faldilla llarga florejada amb uns enagos a sota, brusa de color, clavells al cap i un gran mocador de serrell a les espatlles; els nois porten un vestit similar al del ball de bastons però duen barret i armilla.
Coreografia
El ball és compost per vuit noies, de dos a quatre nois i el portador del pal (estaquirot).
Consta de diverses parts. Una entrada de presentació i la part principal que consisteix a trenar al voltant del pal les cintes que porten a la mà les balladores, fent l´anomenat “cordó” i després la “trenilla”. Entre aquestes dues parts intervenen els nois, fent el ball de “galerons” i recitant versos de tipus satíric.
El ball és acompanyat per un grup de grallers que toquen una tonada diferent per cada una de les parts.
Notícies relacionades
Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024
Assajos dels balls: Cercolets: divendres a les 8 tarda (20h) Mulassa cabreta: ens trobarem setembre (ho comunicarem per correu) i cap de colladirà els dies assaig, seran en diumenge, 1 o 2 vegades/mes. Bastons nens i nenes: diumenge a les 11 matí Panderos: diumenge a...