L’Agrupació de Balls Populars reinterpreta la iconografia folklòrica

El dissenyador gràfic David Puig presenta una línia de treball seguint el seu estil minimalista

Amb una clara intencionalitat d’allunyar-se de la caracterització més tradicionalista amb la que sempre es representa tot l’univers folklòric, l’Agrupació de Ball Populars traurà una línia de marxandatge de visió més minimalista, buscant l’essència i els trets característics de cada ball.

De la mà del dissenyador gràfic David Puig, l’entitat vilanovina evidencia que “la tradició por anar de la mà del canvi de concepció“, i que aquesta fusió d’estils és possible per fer una reinterpretació del costumari popular.

Tot va començar amb la proposta d’un disseny de samarreta per la colla de bastons on ballo“, explica David Puig. “Aquesta va ser la guspira que va encendre la motivació a poder trobar l’element clau de cada ball perquè pogués ser representat des de l’expressió més mínima“.

La representació gràfica folklòrica acostuma a tenir sempre una mateixa línia i estil, i l’Agrupació de Balls Populars ha volgut proposar aquest canvi per poder anar a les arrels. Anna Quelon, presidenta de l’entitat, explica que “quan es pensa en un ball de cintes o en uns diables, sempre ens venen al cap les mateixes imatges, i en David ens ha ajudat a poder-nos allunyar d’aquesta associació d’idees. Hem volgut anar a l’essència, trobant aquell element característic de cada ball. O fins i tot ens permet jugar amb l’ambigüitat de saber què és o què ens pensem que és cadascuna d’aquestes imatges“, exposa Quelon.

David Puig explica que “aquestes imatges no són els logotips de cadascun dels balls, ni pretenen ser a priori una representació icònica; només una altre manera de veure’ls i d’entendre’ls.” “I tot seguint el mateix patró“, continua l’autor, “aquestes simbologies no són línies geomètriques a l’atzar, sinó que el repte que em vaig marcar va ser que totes les grafies seguissin el mateix criteri lineal. Tot segueix la mateixa extètica“. Conclou que “després d’anys sent membre de l’Agrupació de Balls Populars, aquesta és una altre manera també de contribuir i posar el meu granet de sorra perquè aquest projecte de recuperació i preservació dels balls populars segueixi endavant“.

Per la diada de Sant Jordi, a la parada que l’Agrupació tindrà a la rambla Prinicipal, es vendran tote bags i punts de llibre amb aquesta nova conceptualizació gràfica d’idees; i no es descarta que en puguin fer samarretes o d’altres elements de cara a l’estiu i la Festa major. A la parada també s’hi podrà trobar els mocadors florejats típics de Festa Major (per utilitzar al correfoc, a les cercaviles….), i samarretes i altres elements de marxandatge de l’entitat.

Share This