La Milana participa en la recoronació de l’Àliga de Montblanc

Aquest dissabte dia 2 de setembre 2023 la Milana ha sortit per primera vegada de la vila per participar en un acte solemne, amb motiu de la celebració de la recoronació de l’Àliga de Montblanc.

 

L’Àliga de Montblanc es va recuperar l’any 1981 dins d’una acció de recuperació del bestiari folklòric tradicional de Montblanc. La peça fou estrenada durant la festa major, coincidint amb la festa de la Coronació de la Mare de Deu de la Serra. Es disposa d’informació històrica sobre l’àliga que participava a les festes de corpus i fou presumiblement destruïda durant la guerra del francès.

La Milana de Vilanova i la Geltrú entrant a l'església de Montblanc

Celebració de la recoronació de l’Àliga de Montblanc.

La festa va començar a les 17:30h amb la rebuda i plantada de les àligues convidades: Àliga de Gràcia, Àliga de l’Hospitalet de Llobregat, Àliga de Cornellà, Àliga de Lleida, Àliga de Cervera, Àliga del Vendrell i la nostra Milana. Totes acompanyades del grup de grallers, nosaltres amb el magnífic grup Dinapontus, que ens acompanya sempre. Tot seguit a la Sala de les Corts Catalanes es van fer uns parlaments explicant la història de l’Àliga i la seva recuperació, tot seguit, es va fer entrega, per part dels organitzadors, d’uns recordatoris de l’acte a les colles convidades.

A l’acabar, va començar un lluït cercavila pels carrers i places de la vila fins a l’Església de Sta. Maria, on es va celebrar l’acte central de la recoronació, on van participar totes les colles assistents amb el seu ball de lluïment.

La Milana va ballar el ball solemne (la Milana) que normalment és el que s’acompanya per rebre a les autoritats, seguit d’un tros del ball de l’ Àliga que és més alegre.

Tots els assistents van gaudir i participar molt de la ballada de les àligues, tant de la cercavila com Del ball dins l’Església.

En acabar (gaire bé ens enganxa la pluja) els organitzadors ens van obsequiar amb un excel·lent sopar compartit amb totes les colles dins el claustre de l’antic convent situat a la Plaça Sant Francesc.

Portants de la Milana de Vilanova i la Geltrú en la recoronació de l'Àliga de Montblanc

Ens vàrem sentir molt ben acollits, contents per poder participar amb altres àligues de Catalunya d’aquest acte per dignificar la figura de l’Àliga de Montblanc. El nostre primer acte fora de casa, esperem que en vinguin molts més.

Només ens resta donar les gràcies als portants de l’Àliga de Montblanc per fer-nos partíceps d’aquest acte, així com felicitar-los per l’organització.

Share This