Ball de La Mulassa
75è aniversari de la mulassa Boja
Història
La Mulassa més antiga que es coneix a Catalunya es la d´Olot, que data de l’any 1414. Els indicis històrics de la nostra Mulassa es remunten a finals del S.XVI i principis del S.XVII.
L’any 1629, “l’obra de l’església de Sant Antoni” va pagar per despeses de la Mulassa, 16 sous i, a l’any 1658, comencen a constar pagaments als portadors de la Mulassa.
L’Agost de 1946, un grup de socis del “Foment Vilanoví” es proposen recuperar per la propera Festa Major de 1947, el ball de Diables i la Mulassa, fita que varen aconseguir amb molt d’èxit i encert, sobretot amb la Mulassa que, al llarg de 50 anys, ha anat sortint a cada Festa Major.
Més endavant, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics el 1978, la Mulassa fou cedida a l’entitat A.E Talaia i posteriorment, al renunciar-hi l’any 1992, el grup de mulassers és va integrar com a colla dins l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú.
portants
mulasses
primera referència escrita
Sobre el ball
La Mulassa és una figura festiva en forma de mula, més o menys grossa. La transporten, posant-se en el seu interior, dues persones que la fan ballar i ambular amunt i avall durant el seguici de les cercaviles i processons festives locals.
Aparentment, sembla que la seva funció principal era similar a la resta de figures de la cercavila: gegants, dracs, bous, àligues, etc
Fins l’any 1779, la Mulassa era un animal ferotge i ofensiu, ja que anava a la processó espetegant i llançant foc per la boca. Va ser a partir d’aquesta data i com a conseqüència d’unes disposicions oficials dictades a Barcelona, que va deixar de llançar foc, passant a ser un animal pacífic.
Podem dir amb certa seguretat que la indumentària actual de la Mulassa parteix de l’any 1869 i que l´actual cap és una reproducció de la de 1902, i aquesta de l´anterior.
Cada any, durant la Festa major, les Mulasses son exposades en una plaça i els infants hi poden portar el xumet que ja volen deixar.
Actualment hi ha tres mulasses: la grossa, de 1946 anomenada “La boja“, la mitjana o “Presumida” de 1955 i la petita o “Cabreta“, la dels més petits, construïda el 1984.
Les tres van acompanyades de gralles i tabals.
La Boja
la Presumida
La Cabreta
Notícies relacionades
Cap de setmana carregat de sortides
El Ball de Pastorets va ballar a l’Arboç, la Milana a Torredembarra, i els Nans i les Mulasses a la Copa Amèrica de Vilanova i la Geltrú.
Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024
Assajos dels balls: Cercolets: divendres a les 8 tarda (20h) Mulassa cabreta: ens trobarem setembre (ho comunicarem per correu) i cap de colladirà els dies assaig, seran en diumenge, 1 o 2 vegades/mes. Bastons nens i nenes: diumenge a les 11 matí Panderos: diumenge a...