Ball de nans
Presentació nous vestits
Història
A Vilanova els Nans (o Capgrossos) tenen una llarga tradició i eren presents a la Festa Major al llarg dels anys però, com la resta d’entremesos populars de la vila, van desaparèixer en el transcurs de la guerra civil.
Així, quan el grup del “Foment Vilanoví” va recuperar els gegants l’any 1948 i va efectuar una subscripció popular, va tenir tan bona resposta que acabà amb superàvit.
Amb aquests diners sobrants fou possible la construcció dels nans actuals que s’estrenaren durant la Festa Major de 1949, el 5 d’agost. Uns quants d’aquests nans amb petites modificacions i arranjaments posteriors, són els que surten actualment.
L’any 1981, es confeccionaren alguns nans nous amb la imatge dels de 1949. Posteriorment, s’han afegit dues parelles més, tornant així a tenir el conjunt complert. Els seus portadors es van afegir com a colla a l’Agrupació de Balls Populars el 1987.
Van celebrar el 50è aniversari de la seva recuperació el 1999 amb diversos actes i una lluïdíssima trobada de Nans de Catalunya.

nans
coreografia pròpia
estrena nans actuals
Sobre el ball
Els nans són un element dels entremesos populars molt estès per tot Catalunya. El seu origen, segons Joan Amades, el podríem fixar en les primeries de S.XIX. Però en els seus antecedents, els nans s’assimilen al conjunt d´entremesos que formava part de la processó de Corpus, amb un caràcter para-teatral, personatges disfressats, de simbologia religiosa.
Anaven normalment lligats amb els gegants com a complement d´ells, però avui molts d’ells formen grups amb personalitat pròpia i constitueixen un grup independent. També en algunes poblacions, es construeixen nans amb la fesomia de personatges populars locals.


Coreografia
En la seva reaparició, al no tenir coreografia, adoptaren la del ball de nans d’Olot però, des de 1981, en tenen una de pròpia composta pel Miquel Gonzàlez, component dels “Grallers de l’Acord” de Vilanova i la Geltrú.
La coreografia es va fer entre tots els portants dels caps.
Van acompanyats per un grup de grallers.
Són 16 nans que compten cadascun d’ells amb el vestuari propi dels personatges que representen, sempre fent parella: “Els Nens”, “El Manyo i la Gitana”, “Els Catalans”, “L’Indiano i la Cubana”, “El Gepeto i la Mari Poppins”, “El Botiguer i la Remei” i finalment, “Els Tothosaps”, la darrera parella afegida al ball l’any 2001 i que va ser una donació de la publicació local “El Diari de Vilanova”, dirigits tots ells pels dos “Macers” o capitans que guien el ball.
Els Nens
El Manyo i la Gitana
Els Catalans
L’Indiano i la Cubana
El Gepeto i la Mari Poppins
El Botiguer i la Remei
Els Mariners
Els Tothosaps
Els Macers
Notícies relacionades
75è aniversari de les recuperació del Ball de Nans
Aquest any celebrem el 75è aniversari de la recuperació del Ball de Nans de Vilanova i la Geltrú, també coneguts com a capgrossos o “cabeçuts”. El 1948, fruit de la subscripció popular per la recuperació dels Gegants de Vilanova, esdevinguda l’any anterior i...
Cap de setmana carregat de sortides
El Ball de Pastorets va ballar a l’Arboç, la Milana a Torredembarra, i els Nans i les Mulasses a la Copa Amèrica de Vilanova i la Geltrú.