Ball de Pastorets
Exhibició del Ball de Pastorets a la Festa Major de Vilanova i la Geltrú 2012
Història
A Vilanova i la Geltrú aquest ball està documentat des de mitjans del segle XIX, tot i que hi ha molts indicis que fan pensar que és molt més antic.
L’Agrupació de Balls Populars el va recuperar l’any 1980, data des de la qual no ha deixat de sortir durant la Festa Major.
persones balladores
balls
any de la recuperació
Sobre el ball
Ball de bastons de “pal llarg” i de significat agrícola, molt antic, en el que es troben referències a la vida dels antics pastors, un dels oficis també més antics de la humanitat.
El vestuari dels pastorets consta de camisa i pantalons blancs, armilla blanca guarnida amb flors de colors, faixa vermella, mocador de cap de colors virolats i un sarró i una carabassa penjats a les espatlles.
Acostumen a anar acompanyats de sac de gemecs i flabiol i té tres tonades diferents que corresponen a cadascuna de les evolucions del ball.
Coreografia
Actualment, els balladors son 9 joves a partir de 16 anys sota les ordres d’un cap anomenat majoral. Piquen a terra i entre ells amb uns llargs bastons fets d’una branca gruixuda d’algun arbre fort (alzina, roure…) en un simbòlic intent de fertilitzar la terra.
El ball consta de diverses parts, entre les quals destaquen la de recitat de versos relacionats amb l’ofici de pastor, amb el poble o la Festa Major. Després, el ball segueix amb diverses evolucions: La Cadena, El Pont i El Cargol, que culminen amb l’aixecament a pes amb els bastons del pastor més petit o rabadà.
Notícies relacionades
Resum de la reunió de la Cercavila de sant Antoni 2024
Assajos dels balls: Cercolets: divendres a les 8 tarda (20h) Mulassa cabreta: ens trobarem setembre (ho comunicarem per correu) i cap de colladirà els dies assaig, seran en diumenge, 1 o 2 vegades/mes. Bastons nens i nenes: diumenge a les 11 matí Panderos: diumenge a...