Petits apunts històrics

Aquest any que la nostra entitat celebra tants aniversaris hem cregut convenient fer una mica de memòria i explicar-vos alguns apunts històrics.

Durant la dècada dels vuitanta i fins a dia d’avui, l’Agrupació va treballar de valent per a recuperar els balls que s’havien perdut a la postguerra: Cercolets, Gitanes, Pastorets o Panderos i d’altres de nova creació: Serrallonga, Cintes, Valencians, Diables Petits creats per l’entitat per donar cabuda als més petits o La Milana.

També va ser una època de nova creació de diferents entremesos que es varen crear des d’altres entitats de cultura, com La Carpa i el Porró que es varen crear per iniciativa individual i després amb els anys es van convertir en  entitat, o la mulasseta petita a la que varen anomenar Cabreta que es va crear perquè els portants del Drac de Vilanova tenien criatures petites i, ves per on, aprofitant que el Nona feia el nou Drac de Vilanova varen encarregar li una mulasseta petita, així la canalla també podia participar a la festa.

Les primeres festes majors en època dels ajuntaments democràtics es varen fer com es van poder, però des de l’entitat, vetllant i volent recuperar la festa, ja tenia en ment recuperar actes que havien quedat en l’oblit, per exemple
us podem explicar com anècdota que el consistori sorgit dels primers ajuntaments democràtics era refractari a recuperar l’entrada i sortida d’ofici, l’entitat crèiem que sense les cercaviles d’ofici no s’acabava de recuperar totalment i lluitàvem perquè es poguessin fer, en aquells anys estàvem sols, i cada any, al matí de festa major, fèiem una cercavila que anava de la Plaça de les Neus fins la Plaça de la vila, i a l’alçada del ja desaparegut Bar Sol, dos entitats que n’eren contràries feien una barricada a la cercavila, no deixant passar els balls i provocant algun any enfrontaments entre els que volíem fer les cercaviles d’anada i sortida d’ofici i els que n’eren contraris.

L’agrupació any rere any, anava reclamant la possibilitat de que pogués fer la cercavila de festa major, finalment l’any 1991, coincidint amb un canvi a l’alcaldia de Vilanova , es va realitzar.

Un dels altres actes que l’entitat volia recuperar era que un ball o entremès popular fes cada any un ofertori a la missa d’ofici el dia de Festa Major, el que actualment coneixem com “fer l’ofrena”. Com que som força tossuts, i si se’ns posa una idea al cap intentem anar a totes per aconseguirho, vàrem fer unes trobades-reunions amb mossèn Bardoy , ens va dir que l’idea li encantava i que endavant, que la Festa Major de l’any següent un ball faria l’ofrena. I així és com va començar tot.

El primer ball que va actuar a l’ofici de festa major va ser el Ball de Cercolets, i, com sempre, hem de dir, que va provocar les queixes de diferents col·lectius que durant anys no varen voler participar en aquest acte, però que actualment és un dels actes que més participació té i que provoca també, alguns anys, discussions per poder-hi participar.

El fet de la constància de l’Agrupació en donar aquest contingut a la festa i com deia aquell d’anar “picant pedra”, aquells col·lectius que en el seu moment eren refractaris a fer qualsevol acte que proposàvem, avui dia són els primers en demanar poden actuar en l’ofertori de la festa major, com són les coses.

A partir dels anys 90 la majoria d’actes ja estaven ben vistos per a tothom que participava a les cercaviles de Festa Major, i mica en mica amb ajuda mútua hem anat millorant-la, fent-la més nostra. Però l’Agrupació continua amb la tasca per la que es va crear: mantenir i fomentar els balls populars, així com conservar, estudiar i enriquir les manifestacions folklòriques tradicionals.

 

Bona Festa Major 2022!!!!!

Share This