Mirades

La Festa Major ja és aquí. L’anem a veure?

 

Un any més ens preparem per a complir el ritual col·lectiu que ens uneix com a vilanovins, un cop més participarem d’aquesta comunió festiva que és la Festa Major, això sí, cadascú de nosaltres ho viurà i ho veurà de manera diferent i hi posarà els matisos que convingui, perquè la festa major és així, igual per a tothom i diferent per cadascú.

 

ActesMarxandatge
Ball de Cintes de l'Agrupació de Balls populars de Vilanova i la Geltrú a la sortida d'ofici de la Festa Major

Ens veiem a la Festa!

La Festa Major és sinònim d’endinsar-nos a l’estiu amb ganes de vida, de música, de cultura i de carrer, és la que marca la vida dels pobles i ciutats, la que ens fa sortir de la rutina diària, ens dona vida i ens fa unir com a ciutat.

Mirades de Festa Major

La Festa Major ja és aquí i un any més ens preparem per a complir el ritual col·lectiu que ens uneix com a vilanovins, un cop més participarem d’aquesta comunió festiva que és la Festa Major, això sí, cadascú de nosaltres ho viurà i ho veurà de manera diferent i hi posarà els matisos que convingui, perquè la festa major és així, igual per a tothom i diferent per cadascú.

La Festa Major és escoltar, tocar, olorar i mirar, cadascun d’aquests sentits ens portarà a la memòria, el dia de demà, els records d’alguna festa major especial. Però sobretot la Festa Major és mirar i veure.

I és que cadascú veu la festa a la seva manera, els més petits, es miraran per darrer cop, amb recança, aquell xumet que han de donar a la mulassa per fer-se grans i amb respecte i admiració aquells gegants tant i tant alts, els més joves aniran als concerts i als festivals per tal de veure de prop els ídols que més  admiren.

Els més grans potser es conformaran en anar a veure el castell de focs i alguna cosa més, tots faran festa, però també tots
tindran una visió de la festa diferent. I això és el que la fa gran i nostra.

Viure per veure, deien els nostres avis, tot fent referència a l’experiència que la vida ens va donant, potser en el cas de la Festa Major podríem canviar els termes de la frase feta i dir: Veure per viure, per gaudir de la festa, per posar la nostra mirada en els diables o el ball de bastons, l’angelet dels Cercolets, l’enxaneta dels castellers, el dracs, les Mulasses, la Milana o en les evolucions de qualsevol dels magnífics balls dels que componen les nostres cercaviles, tots ells, com deien també els nostres avis, es fan mirar.

Potser algú opinarà que tot això ja ho hem vist i que cal veure les coses d’una altra manera i que tot això són coses antigues i que ja estan molt vistes, però tal com deia el poeta: A mi m’exalta el nou i m’enamora el vell, perquè la festa major és així, sempre igual i sempre diferent. Per això esperem aquestes dates amb il·lusió i enyorança, per veure i viure tot allò tant especial que ens fa formar part de la comunitat vilanovina.

En qualsevol cas, tot són maneres de veure-ho, cadascú, ja ho hem dit, té la seva.

La Festa Major ja és aquí.
L’anem a veure?

David Grau i Mirabent
Festa Major 2023

La mirada dins la mirada, la festa dintre de la festa, la Festa Major, de tant nostra, com la noia dins el capgròs, també es porta per dins.

Entre el desvergonyiment, la complicitat i l’empoderament, la festa també és poder mirar-se als ulls d’igual a igual.

La vista posada en el bastó del company, tècnica i força, seny i rauxa, destresa i potència, la Festa Major també és això.

Amb la vista fixada en l’enxaneta, que aixeca els braços en senyal d’haver culminat la torre. Vèncer les dificultats, mirar més enllà, també per Festa Major.

La Mulassa, guarnida amb els xumets que la canalla, que ha decidit fer-se gran aquesta Festa Major, li ha dut. I al darrera, els mulassers veterans, se’ls miren amb la satisfacció d’acomplir un any més el ritual.

Mirar endavant!, tothom a punt!, músics, toqueu!, això és la Festa Major!

Col·laborar, posar-se d’acord per aconseguir que el ball llueixi, mirar-se les uns a les altres, en definitiva, compartir la festa.

La Milana, ens mira amb el seus ulls penetrants, a dins, el seu portant, encara veu la festa només a mitges, a través d’un espiell amb l’escut de la ciutat

La primera cercavila, el primer ball, el primer so de les gralles, la mirada alegre de qui sap que tot això, tot just acaba de començar.

En Llucifer, sorneguer i trapella es creu que la festa serà infinita, l’angelet, amb la mirada i el posat seriós, sap que demà, ell, com cada any, resultarà vencedor.

La vista endavant, decidida i continguda, anem cap a Ofici, Serrallonga! Déu vos guard!

Atenció màxima, el darrer esforç, el públic s’ho mira i encoratja amb entusiasme, el ball de bastons, la Boja, la darrera, la millor.

La llum i els colors, tornarem a fer el Vot, la festa ja és a punt d’acabar, l’angelet mira cap al cel amb esperança.

 

Verge santa de les Neus
que per sempre sigueu alabada
vulgueu que l’any que ve
tornem a fer la ballada.

Ens veiem a la Festa!

Sentir la olor a pólvora, el repic dels picarols, el so de les gralles i tabals i el picar dels bastons per Sant Pere ens indica que s’acosta la Festa Major.

La Festa Major és sinònim d’endinsar-nos a l’estiu amb ganes de vida, de música, de cultura i de carrer, és la que marca la vida dels pobles i ciutats, la que ens fa sortir de la rutina diària, ens dona vida i ens fa unir com a ciutat.

Aquests mesos d’estiu totes les persones balladores de l’entitat han estat assajant per poder demostrar i ensenyar a la ciutat de Vilanova i la Geltrú els balls populars i els entremesos que s’esperen expectants des de fa un any.

L’entitat organitza durant els dies previs a la Festa Major uns actes per a les persones associades, un tast de cervesa artesana “la balladora” i un concert de gralles amb Dinapontus. Hem decorat el carrer amb totes les samarretes que s’han editat al llarg dels anys on podreu veure la evolució de les diferents tècniques d’impremta.

I ja a partir del dia 27 de juliol amb l’assaig general dels balls i entremesos, ens endinsarem a participar de les cercaviles i actes més tradicionals organitzats per diferents entitats però on l’Agrupació hi té un paper important.

L’alegria i l’entusiasme són components essencials de les Festes Majors, gaudim-ho ballant i contagiant-nos de l’energia festiva que es crea durant els dies de la nostra festa gran.

Tot i encomanar-nos de l’alegria de la festa major, tindrem un record per la Francesca Calaf , que ens va deixar fa pocs dies, l’Agrupació i sobretot els diables petits sempre la duran al seu record, juntament amb els vestits que els hi va pintar.

Balls, gaudiu al màxim, balleu, salteu, piqueu com mai i cremeu pólvora, feu gaudir a la ciutat de Vilanova tant com ho feu vosaltres, la Festa Major és vostra i heu estat treballant-ho de valent durant molts mesos i ara en donarem fe veient-vos ballar, saltar i emocionar-vos. Quan els últims tocs de gralla del vot del poble marquin el final de la Festa serà hora de tornar a la utina i pensar en la propera, fins llavors esperem que us ho hagueu passat d’allò més bé i ho hagueu transmès a totes les Vilanovines i Vilanovins.

 

Molt bona festa major!

Programa d’actes de Festa Major

dimarts 25 de juliol de 2023

7 de la tarda
Local de l’Agrupació

Vine a guarnir el Carrer Major

dijous 27 de juliol de 2023

8 del vespre
pça Sant Antoni

Assaig General de les colles

dilluns 31 de juliol de 2023

8 del vespre
local de l’Agrupació

Concert de Gralles

Amb el grup DINAPONTUS de l’Escola de Grallers de Sitges.

Degustació de la cervesa Balladora (gratuïta per les persones associades de l’entitat).

dimarts 1 d’agost de 2023

a determinar
carrers del centre

Cercavila històrica 1948-2023

amb la participació del Ball de Bastons
Colla homes, i la Mulassa “La Boja”
Organitza: Colla de Geganters de Vilanova

dimecres 2 d’agost de 2023

7 de la tarda
Pl. de la Diputació, Pl. Pau Casals, C. De l’Església, C. De la Bomba, Pl. De les Neus, Rbla. Principal, Av. Francesc Macià, Pl. De la Vila, C. Dels Caputxins, C. Comerç, C. de l’Església, Pl. Sant Antoni.

Mostra de Balls populars

Amb la participació de: La Moixiganga de Sitges, el Ball de Cossis de Tarragona, el Ball de Pastorets de Reus i el Ball de Bastons de l’Arboç.

en acabar
Plaça Sant Antoni

Exhibició final

tot seguit
Plaça Sant Antoni

Botifarrada Popular

Botifarra, beguda i tall de síndria (preu 8€)

Plaça Sant Antoni

Fi de festa

amb el grup ALL FOLL

dijous 3 d’agost de 2023

2/4 de 7 del vespre
Plaça de les Neus

Dona el teu Xumet a la Mulassa

Per a tots els nens i nenes que ja volen ser grans

2/4 d’11 de la nit
Plaça de la Vila

Fes-ta la nit

amb la participació de: Les Mulasses Boja i Presumida, i la Milana
Organitza: Pabordes de la Festa Major

divendres 4 d’agost de 2023

2/4 d’11 del matí
davant el Teatre Principal

Ballada de la Milana

(Salutació a les autoritats i convidadors a la festa)

Rambla Principal

Convit a la Festa

Després del Convit a la Festa acompanyament
de la Milana a la Corporació Municipal, Pabordes
i assistents al Convit, fins a l’Ajuntament

12 del migdia
Plaça de la vila

Tirada dels 12 morterets

d’inici de la Festa i Concentració de tots els balls i entremesos

Inici de la Cercavila Lliure

1 del migdia
davant el Teatre Principal

Concert de Cobla i Ballada de la Milana

Amb la Cobla Maricel

6 de la tarda
Plaça de les Casernes

Cercavila de la Vigília

dissabte 5 d’agost de 2023

7 del matí
diversos punts de la ciutat

Matinades

Cap a 2/4 de 8 els grups de grallers passaran pel local de l’Agrupació.

9 de matí
Plaça de la Vila

Cercavila d’anada a ofici

2/4 d’11 del matí
davant del local

Esmorzar de les colles

11 del matí
Església de Sant Antoni

Ofrena dels Balls a la Mare de Déu de les Neus

12 del migdia
Plaça de les Neus

Cercavila de sortida d’ofici

6 de la tarda
Plaça de la Vila

Exhibició de balls parlats

9 del vespre
Plaça de la Vila

Cercavila del Vot del Poble

12 de la nit
Plaça de les Neus

Ballada final

Marxandatge

 

Durant els dies de Festa Major podreu trobar els productes de l’Agrupació a les nostres parades, que estaran situades durant els actes, a la Plaça de Sant Antoni o a la Plaça de les Neus i al local de l’Agrupació de Balls Populars.

Marxandatge de l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú

Mocador

10€

El mocador florejat
de Festa Major

Necessers

9€

Totebag

10€

 

disseny de
David Puig i
Glòria Fort

Bossa

10€

Bossa per la roba bruta de la Mulassa

disseny de Glòria Fort

Bodies

15€

disseny de Glòria Fort

Samarretes infantils

12€

 

disseny de
Glòria Fort

Samarretes adults

15€

disseny de Glòria Fort

Samarretes tirants adult

15€

disseny de Glòria Fort i David Puig

Clauers

5€

 

Col·laboradors

Agraïments

Escola de Grallers de Sitges
Grallers Calamús
Cèsar Rodríguez
Grallers de Sitges
Agrupació de Balls Populars de Sitges
Pabordes de la Festa Major
Canal Blau
Eix Diari
Adrià Enríquez
Joan Ignasi Gómez
Salvador Fa
Xavier Saumell
Carles Hidalgo
I a totes les sòcies i socis de l’entitat que un any més, amb la seva col·laboració fan que els actes que hi ha en aquest programa siguin possibles.

Fitxa tècnica:

Edita: Agrupació de Balls Populars.
Coordinació: Tomàs Alvaro i David Grau.
Fotografies: Xavier Saumell, Eix Diari (Foto de la Mulassa), i fotografies de les colles i grups participants cedides per les mateixes.
Maquetació, disseny impressió: Padisgraf S.L