Ball de Serrallonga

40è aniversari

Cercavila del 40è aniversari de Ball de Serrallonga de Vilanova i la Geltrú

Història

Ens trobem davant d’un dels anomenats quadres històrics. Antigament n’hi havia molts i molt variats. A Vilanova i la Geltrú se n’havien escenificat molts, per citar-ne alguns: ball de la Rosaura, de Malcasats, dels Voluntaris de L´Àfrica, etc. Eren peces de teatre popular entre les quals destacava precisament el ball d´En Serrallonga pel seu caire bèl·lic i d’aventura.

El ball d’en Serrallonga era estès per tot Catalunya. A cada poble hi havia variants pròpies. Es tractava d’escenificar, a la plaça o carrer principal de la vila,  la vida, aventures, empresonament i mort del bandoler, en la celebració de festes majors i altres esdeveniments populars.

L’Agrupació de Balls Populars va recuperar aquest “Ball” l’any 1982. La darrera vegada que va ser interpretat a Vilanova fou l’any 1953 per part de l’entitat local Secció Folklòrica.

Representació iconogràfica del Ball de Serrallonga de Vilanova i la Geltrú pel dissenyador David Puig

persones balladores

peces

any de la recuperació

Sobre el ball

Joan de Serrallonga va donar peu a un reconeixement poc merescut i es va convertir, en la memòria popular, en un “ Robin Hood” català, tot i que era simplement un lladre de camí ral. Tant és així, que en l’època del romanticisme, Víctor Balaguer va publicar la novel·la: “Don Juan de Serrallonga i los bandoleros de las Guillerias” i va escriure un text del “ball” per a ser representat. 

Tot plegat va teixir una llegenda que va donar peu a les peces de teatre popular que abans esmentàvem i, ja en els nostres dies, ha estat portat al cinema i a la televisió en diverses ocasions.

El vestuari de Joan de Serrallonga a Vilanova és el propi d’un cavaller del segle XVII: capa negra, barret amb plomall, sabates o botes amb sivella…; La Joana en la versió vilanovina, vestit típic de catalana; els bandolers també vestits de catalans amb la incorporació d’una manta a les espatlles. Tots van armats amb trabucs o escopetes, menys la Joana i el fill, que porten una pistola de l’època. Actualment, el “ball” consta de dotze components i van acompanyats d’un grup de grallers que executen les dues peces: “L’Entrada” i el “Ball”.

Ball de Serrallonga en la sortida d'ofici de la festa major de Vilanova i la Geltrú

Coreografia

La representació que es fa actualment és, en general, una part del “ball“: la presentació dels bandolers a Serrallonga i la seva companya i la conjura de tots ells per llançar-se a la vida del bandolerisme. Els versos que ho escenifiquen a Vilanova van ser adaptats d’uns ja existents a la vila d’Alcover, d’una qualitat lingüística i literària molt baixa però de gran acceptació popular.

Els personatges que acompanyen a Serrallonga son molt variats i canvien segons la versió. El principal, la seva companya Joana de Torrelles. Als bandolers que l’acompanyen, la imaginació popular els va posar noms de bandolers famosos, tot i que molts cops no son ni tan sols coetanis de Serrallonga, valgui com exemple: Perot Rocaguinarda, bandoler català de gran renom, però que no pertany a l’època de Joan de Serrallonga.

Notícies relacionades

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Share This